Helsetenester

Oppdatert 05.01.2024

Du har krav på å få nødvendig helsehjelp i kommunen der du bur, eller der du for tida oppheld deg. Du har òg krav på å få nødvendig helsehjelp frå spesialisthelsetenesta. Statsforvaltaren fører tilsyn med helsetenesta og behandlar klagesaker for å medverke til at du får dei tenestene du har krav på.

Du kan klage på at du ikkje får oppfylt rettane dine 

Du kan klage dersom du meiner at du ikkje får dei helsetenestene du har krav på, eller dersom du er ueinig i helsetenesta si vurdering av behandlingsbehovet ditt. For at den som har gjort det vedtaket du er ueinig i, skal få høve til å endre standpunkt, skal du sende klaga dit. Dersom du ikkje får medhald i klaga, blir ho send vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd. Statsforvaltarens vedtak er endeleg, og den aktuelle helsetenesta vil måtte rette seg etter det.

Du kan be Statsforvaltaren vurdere om helsetenesta har oppfylt pliktene sine

Statsforvaltaren kan også ta stilling til om tilsette i helse- og omsorgstenesta har forsømt pliktene sine slik at det har gått ut over deg. Det kan dreie seg om dei fleste plikter, blant anna manglande fagleg forsvarleg behandling og brot på teieplikta. Du ber om dette ved å sende brev til Statsforvaltaren. Ved særleg grove rettsbrot vil Statsforvaltaren sende saka vidare til Statens helsetilsyn, som blant anna kan gi åtvaring til helsepersonell eller gjere vedtak om tap av autorisasjon.

Det er viktig å understreke at Statsforvaltarens vurdering i desse sakene ikkje får direkte innverknad på rettane til klagaren. Sjølv om du har fått uforsvarleg behandling, har du ikkje automatisk rett til erstatning eller ny behandling. I ei av lenkjene til høgre finn du meir informasjon om korleis du kan klage på helse- og omsorgstenester.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 24.01.2019

Avslutter tilsyn ved St. Olavs hospital

Fylkesmannen i Trøndelag har nå avsluttet et langvarig tilsyn ved akuttmottaket på St. Olavs hospital. Fylkesmannen anser lovbruddet som rettet.


Publisert 24.01.2019

Dialogmøter med kommunene i 2018.

Denne rapporten er utarbeidet etter Fylkesmannens dialogmøter med kommunene i 2018. Tema fr dialogmøtene var dagens og morgendagens eldreomsorg.


Publisert 29.10.2018

Helse- og omsorgsdepartementet har økt årets tilskudd til rekruttering av fastleger

Tilskuddet er økt med 4,9 mill. kroner. Kommuner som har rekrutteringsvansker og som ikke har fått tildelt tilskudd tidligere i år, kan nå søke om midler etter gjeldende regelverk.


Publisert 29.10.2018

Nasjonale faglige råd for lindrende behandling i livets sluttfase

Rådene omhandler lindrende behandling og omsorg til voksne over 18 år i livets sluttfase, uavhengig av bakenforliggende diagnose.

 


Publisert 17.10.2018

Høring om å lovfeste aktivitetstilbud til demente

Forslag om  plikt for kommunene til å tilby dagaktiviteter til hjemmeboende personer med demens. Alle inviteres til å komme med høringsinnspill.


Publisert 12.09.2018

Dialogmøter med kommunene

Fylkesmannen sin Helse og omsorgsavdeling gjennomfører denne høsten dialogmøter med alle kommuner i Trøndelag hvor hovedtema er tjenester til eldre.


Publisert 04.09.2018

Kommunale helse- og omsorgstjenester 2017 Statistikk om tjenester og tjenestemottakere

I løpet av 2017 var det totalt 361 402 unike personer som mottok én eller flere kommunale helse- og omsorgstjenester, eller 6,8 prosent av befolkningen i Norge. I
2007 var det til sammenligning 306 919 mottakere av slike tjenester gjennom året,noe som den gang representerte om lag 6,5 prosent av befolkningen.