Grunnskule og vidaregåande opplæring

Oppdatert 14.12.2023

Grunnopplæringa vil seie grunnskule og vidaregåande opplæring. Opplæring på grunnskulenivået er eit kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæringa på vidaregåande nivå. Private skular godkjende etter privatskulelova kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvaltaren har ansvaret for at eksamen i grunnskulen og på vidaregåande skule, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomførte etter gjeldande lover og retningslinjer.

Statsforvaltaren rettleiar fylkeskommunale, kommunale og private skuleeigarar etter opplæringslova og privatskulelova. Vi skal òg føre tilsyn med at skuleeigarane driv i samsvar med gjeldande lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkande ord og handlingar

Alle barn og unge har rett til eit trygt og godt skulemiljø utan mobbing og krenkingar. Viss du som elev ikkje har det trygt og godt på skulen, skal skulen hjelpe til. Viss skulen ikkje hjelper til, kan du ta kontakt med oss hjå Statsforvaltaren. Vi har meir informasjon om korleis du får ein trygg skuledag utan mobbing. 

Klage til Statsforvaltaren

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og privatskulelova med tilhøyrande forskrifter. Ei klage på eit enkeltvedtak skal sendast først til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir medhald i klaga, eller ikkje avviser saka, skal ho sendast til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og friskulelova med tilhøyrande forskrifter. Viss du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen din til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir deg medhald i klagen din, blir klagen automatisk sendt vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd.

Vis meir


Publisert 13.03.2022

Flyktninger fra Ukraina - Retten og plikten til opplæring

Spørsmål: Har personer fra Ukraina som oppholder seg på turistvisum i Norge rett til opplæring etter opplæringsloven?


Publisert 08.03.2022

Krigen i Ukrania

Hvordan påvirker denne krigen barn og ansatte i barnehager og skoler? Hvordan snakke med barn om krigen?


Publisert 01.11.2021

Fagopplæring og lærekandidatordninga

Opplæringslova seier at ungdom som har fullført grunnskule har rett til vidaregåande opplæring, jf. opplæringslova (oppll.) § 3-1. Denne artikkelen beskriv nokre sentrale avgjerder i lovverket for fagopplæring, og særleg på lærekandidatordninga.


Publisert 10.05.2021

Har elever rett til gratis skoleskyss når de går på annen skole enn nærskolen?

Etter opplæringsloven § 7-1 gjelder retten gratis skoleskyss for elever som bor lenger enn 2 km (i 1. klasse) eller 4 km fra skolen de går på (i 2.-10.klasse). Retten gjelder fra elevens hjem og til skolen.

Dersom eleven har delt bosted (to faste bosteder), skal skyssretten vurderes fra hvert av hjemmene.


Publisert 05.05.2021

Klage på karakter i grunnskolen

Elevar har rett til å klage på  standpunktkarakter og eksamenskarakter. Er du elev i grunnskolen finn du her informasjon om korleis du kan klage, kva du kan klage på og kven som kan klage


Publisert 04.03.2021

Dronning Sonjas skolepris 2021

Statsforvalteren i Agder søker kandidatar til Dronning Sonjas skolepris 2021. Det hadde vært flott om prisen kunne gå til en skole fra Agder i år. Skolene velger selv å lansere seg som kandidater til prisen via sin skoleeier til Statsforvalteren.

Fristen for å levere inn nominasjoner til Statsforvalteren i Agder er utvidet til 15 august.

 

 


Publisert 14.08.2019

Foreslå din skole til Benjaminprisen 2019

Tilhører du en skole som jobber aktivt mot rasistiske kommentarer og holdninger blant
norske elever? Har dere god undervisning som utfordrer stereotypier og fordommer?
Jobber skolen systematisk for å skape likeverd og samhold?


Publisert 14.08.2019

Årets ungdomskommune 2019

Invitasjon til å nominere kandidatar til prisen Årets ungdomskommune 2019


Publisert 24.06.2019

Evaluering av nytt kapittel 9A i opplæringsloven

Deloitte har på vegne av Utdanningsdirektoratet utarbeidet evalueringsrapporten om nytt kapittel 9 A i opplæringsloven. Rapporten viser blant annet at flere elever blir hørt og får hjelp, men det er fortsatt ulik praktisering av regelverket og utfordringer i dokumentasjonsarbeidet på skolene. 


Publisert 12.06.2019

Ny film: Sosial læring og inkluderende læringsmiljø

Som en del av den nye lærerplanen lages det nå mange støttefilmer til bruk i skole og hjem. 3 minutter med gode tips til lærere og foreldre.