Informasjonsbrev uke 48/2023

Innhold:

  • Teamsmøte: RMP og PT status og drågberekning
  • Ringormsmitte i Trøndelag
  • Folkevalgtopplæring – areal- og lovforvaltning
  • Adgangen til å avslå konsesjon til fordel for en alternativ interessent
  • Bruk av kommunale rentemidler til innkjøp av droner
  • Skogfrøverket trenger areal til et avkomsforsøk
Publisert 28.11.2023

Snarveg til:

 

Teamsmøte: RMP og PT status og drågberekning

Vi tar eit kort møte fredag 1. des kl 09-10.00 om status saksbehandling RMP og PT. Vi tar og ein gjennomgang av bruk av reknearket for berekning av drågareal for ordninga ingen jordarbeiding om hausten, uklassifisert areal. Filene med grunndata og reknearket for berekning vart sendt kommunane fredag 24. nov. Klikk her for å se regneark for ingen jordbeiarbeiding og her for å se regneark for droglengder . Det kan vera nyttig å sjå på dei før møtet.

Dersom det er ønsker om noko vi bør ta opp, så sei gjerne frå om det.

Klikk her for å bli med i møtet

Kontaktpersonar: Anders Mona og Trude Larsen

 

Ringormsmitte i Trøndelag

Ringorm er en smittsom soppinfeksjon i huden som kan smitte mellom dyr og menneske. Se hjemmesiden til Mattilsynet, den oppdateres ukentlig.
Status påvisninger og kontaktbesetninger per 28.11.23:
Det er påvist ringorm i 13 storfehold: Verdal 10, Inderøy 1, Ørland 1, Steinkjer 1.
43 besetninger er båndlagt, derav 41 i Trøndelag og 2 i Møre og Romsdal: Verdal 16, Steinkjer 9, Inderøy 6, Levanger 4, Orkland 2, Nærøysund 2, Frosta 1, Snåsa 1, Smøla 1, Surnadal 1.

Det er viktig med riktig smittevern når man besøker besetninger med ringorm. Les mer om mattilsynets råd for smittevern her.

Om kommunen har plukket ut foretak til kontroll av produksjonstilskudd med dyretelling av storfe, informer om hvilke råd vi har fått fra Mattilsynet om smitte og smittevern. Om foretaket etter det ikke ønsker besøk pga. redsel for smitte – gjennomfør da kontrollen som en dokumentkontroll eller vent med å kontrollere foretaket til neste søknadsomgang.

Vi har fått spørsmål om erstatning etter offentlig pålegg kommer til anvendelse ved dette utbruddet. Det korte svaret er «nei». Erstatning etter offentlig pålegg kommer først ved anvendelse der Mattilsynet kommer fram til at det er nødvendig å avlive dyr for å få bukt med smitten. Det er med andre ord Mattilsynets pålegg som er førende, og pr. i dag har vi ikke fått signaler om at avliving av dyr er et aktuelt saneringsstiltak.

Kontaktperson: Odd Lutnes Sakshaug

 

Folkevalgtopplæring – areal- og lovforvaltning

Statsforvalteren i Trøndelag har nylig sendt brev til kommunene med tilbud om folkevalgtopplæring. Her tilbys både grunnopplæring for kommunestyrene og skreddersydde temasamlinger for kommunestyre, politiske utvalg, fellesfora, politikk og administrasjon.

Landbruksavdelingen kan tilby påfyll av kompetanse på ulike tema innen areal- og lovforvaltning. Mer informasjon på vår hjemmeside.

Kontaktpersoner: Trine Gevingås og Laila Marie Sorte

 

Adgangen til å avslå konsesjon til fordel for en alternativ interessent

Landbruksdirektoratet har nylig behandlet to saker hvor konsesjon var avslått til fordel for andre som var interessert i eiendommen. I den ene saken fra Rendalen hadde Statsskog SF kjøpt en større skogeiendom. Kommunen avslo fordi den mente andre kunne nyttiggjøre seg konsesjonseiendommen på en bedre måte. Dette vedtaket ble opphevet fordi kommunen ikke hadde gjort konkrete forespørsler om interessen for tilleggsjord. Det synes å være en utbredt misforståelse at dette ikke er nødvendig når eventuelle interessenter har hatt mulighet til å delta i budrunden.

I den andre saken fra Stavanger ble konsesjonsavslaget stadfestet. I denne saken foreslå det skriftlige bekreftelser fra de som var interessert i konsesjonseiendommen.

Begge sakene illustrerer kravene til saksbehandling og begrunnelse av slike vedtak. Ta kontakt dersom dere vil ha vedtakene tilsendt.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Bruk av kommunale rentemidler til innkjøp av droner

Landbruksdirektoratet presiserer at forskrift om skogfond ikke åpner for bruk av rentemidler til innkjøp av drone.

Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen

 

Info fra andre:

Skogfrøverket trenger areal til et avkomsforsøk

Avkomsforsøk er et viktig ledd i skogplanteforedlinga for å sikre at vi får frø med best mulig genetiske egenskaper. Det er ønskelig at det blir ett felt sør i Trøndelag og ett felt nord i Trøndelag (det skal i tillegg plantes to felt i Nordland der ett av felta er nord for Saltfjellet). Viktigste kriterier for felta er nærhet til vei, homogen mark, og beliggenhet på rundt 300 moh (ikke under 150 moh). Arealet må være stort nok til 1000- 2000 planter. Vanlig praksis er at vi ordner en avtale/ kontrakt med skogeier for 30 år, der vi i Skogfrøverket følger opp feltet hele den perioden. Når perioden er gått ut overtar skogeier feltet. Dersom dere i kommunene har tips til felt eller skogeiere kontakt Skogfrøverket ved Ingunn Hovland

 

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.