Tildeling av tilskudd på rus-, psykisk helse-, og volds feltet - 2020
Fylkesmannen i Trøndelag har på følgende tilskuddsordninger tildelt kommunene i fylket
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
- Kommunalt rusarbeid kr 35 100 000
- Tilbud til barn og unge med behov for langvarig/sammensatt oppfølging kr 3 490 000
- Tilbud til voksne med langvarig og sammensatte tjenestebehov kr 19 377 948
- Smitteverns- og oppfølgingsarbeid for personer med rus- og psykiske helseproblemer kr 4 000 000
Til sammen kr 61 967 948,-
Kommunalt rusarbeid:
Målet er økt kapasitet og varig kapasitetsvekst i kommunens tjenester slik at mennesker med rusmiddelrelaterte problemer sikres et helhetlig, tilgjengelig og individuelt tilpasset tjenestetilbud. Målgruppen er personer, eller grupper av personer, med rusmiddelrelaterte problemer og deres pårørende.
- Lønn til stillinger.
- Tilskuddet skal bidra til varig kapasitetsvekst i tjenestene og er ikke rettet mot tidsavgrensede prosjekter.
- Kommunens egenfinansiering må økes i takt med at tilskuddsmidlene avkortes. Kommunen må sørge for en gradvis innarbeiding av stillinger i kommunens økonomiplan slik at økt kapasitet i tjenestene blir av varig karakter. Det forventes at kommunene benytter økte rammeoverføringer i opptrappingsplanperioden til å styrke tjenestetilbudet til målgruppen.
Tilbud til barn og unge med behov for langvarig/sammensatt oppfølging:
Mål for ordningen er å styrke tilbudet til barn og unge som har behov for langvarig/sammensatt oppfølging gjennom å etablere helhetlige, samtidige og virksomme tjenester fra ulike nivåer og sektorer.
Delmål
- Bidra til etablering og implementering av kunnskapsbaserte metoder, modeller og tiltak rettet mot utsatte barn og unge.
- Bidra til utvikling/utprøving og evaluering av nye metoder/arbeidsformer og modeller på psykisk helse-, rus-, og voldsfeltet.
- Bidra til at tjenesteutviklingen skjer på barn og unges arena, med fokus på tidlig innsats, mestring, fungering og sosial inkludering.
Målgruppen er barn og unge med psykiske/rusrelaterte problemer og lidelser som har behov for tidlig utredning, behandling, oppfølging og støtte, samt de som lever med høy risiko for å utvikle psykososiale vansker og deres familier.
Tilbud til voksne med langvarig og sammensatte tjenestebehov
Mål for ordningen er å styrke tilbudet til personer med langvarige og sammensatte tjenestebehov gjennom å etablere helhetlige, samtidige og virksomme tjenester fra ulike nivåer og sektorer.
Delmål:
- Bidra til økt etablering og implementering av allerede utprøvde og kunnskapsbaserte tjenestemodeller gjennom omstilling av eksisterende lokalbaserte psykisk helse- og rustjenester i kommuner og helseforetak.
- Bidra til å understøtte etablering av prioriterte tiltak i Prop. 15 S (2015-2016) Opptrappingsplanen for rusfeltet (2016-2020).
- Bidra til fortsatt utprøving og evaluering av nye metoder/arbeidsformer og modeller på psykisk helse-, rus- og voldsfeltet.
Målgruppen er voksne med alvorlige psykiske helseutfordringer og/eller rusmiddelproblemer, voldsproblematikk og som har langvarige og sammensatte behov for behandling, rehabilitering, oppfølging og støtte.
Smitteverns- og oppfølgingsarbeid for personer med rus- og psykiske helseproblemer
Målet med tilskuddordningen er gjenåpning, etablering og tilpassing av tjenestetilbud med behov for økte ressurser på grunn av smittevernhensyn i forbindelse med koronasituasjonen.
Målgruppen er personer med rus- og eventuelt samtidige psykiske helseproblemer