Grunnskole og videregående opplæring

Oppdatert 14.12.2023

Grunnopplæringen består av grunnskole og videregående opplæring. Opplæring på grunnskolenivå er et kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæring på videregående nivå. Private skoler godkjent etter privatskoleloven kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvalteren har ansvaret for at eksamen i grunnskolen og på videregående skole, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomført etter gjeldende lover og retningslinjer.

Statsforvalteren veileder fylkeskommunale, kommunale og private skoleeiere etter opplæringsloven og privatskoleloven. Vi skal også føre tilsyn med at skoleeierne driver i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkende ord og handlinger

Alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis skolen ikke hjelper til, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren. Vi har mer informasjon om hvordan du får en trygg skoledag uten mobbing. 

Klage til Statsforvalteren

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i opplæringsloven og privatskoleloven med tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har truffet vedtaket. Dersom denne instansen ikke gir medhold i klagen din, blir klagen automatisk sendt til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer


Publisert 04.09.2018

Ny lærernorm kan kreve flere lærere i Agder

Den nye normen gjelder fra dette skoleåret. Det er til dels store variasjoner mellom kommunene og mellom skoler innad i kommunene. 


Publisert 23.08.2018

Frokostseminar under Arendalsuka, «Å mestre livet…om psykisk helse i skolen»

Følg lenken i denne artikkelen, og se streaming av konferansen. OBS: Kun tilgjengelig i 2 uker!


Publisert 17.08.2018

FILMPREMIERE: Fylkesmannens ungdomsråd med film om retten til et godt og trygt skolemiljø

Filmen har «premiere» under Arendalsuka, under frokostseminaret om psykisk helse i skolen fredag 17. august 2018 på Tyholmen hotell.  Fylkesmann Stein A. Ytterdahl og ungdommer fra Fylkesmannens ungdomsråd vil introdusere filmen. 


Publisert 01.06.2018

Eksamensvurderingene skal ikke være tilfeldig!

Fylkesmannen arrangerer derfor opplæring i samarbeid med Utdanningsdirektoratet. I to dager har sensorer i engelsk- og matematikkeksamen på 10. trinn vært samlet i Kristiansand og fått god og omfattende vurderingskompetanse.


Publisert 09.04.2018

Toppleder - med ledelse i sentrum

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder startet 9. april Topplederprogrammet for ledere av Utdanning og oppvekst i kommunene. Det er over 40 deltakere på dette programmet som har en varighet på 3 semestre. Universitetet i Agder organiserer studiet og det er mulighet for å ta eksamen.


Publisert 08.03.2018

Dronning Sonjas skolepris 2018

Kjenner du en skole som kan egne seg som kandidat til å få tildelt Dronning Sonjas skolepris?


Publisert 07.03.2018

Invitasjon til NAFOs skoleeiernettverk

NAFO arrangerer nå et Skoleeiernettverk i Oslo, mandag 9. april 2018. Alle fylkeskommunale og kommunale skoleeiere er velkomne!


Publisert 01.03.2018

Språkkommuner - frist 9. mars!

Språkkommuner er et tiltak i den nasjonale strategien for språk, lesing og skriving – Språkløyper. Fylkesmannen minner om fristen og oppfordrer kommunene til å søke!

 

 


Publisert 20.02.2018

Tilbud om nettbaserte kurs om barnehage-, skolemiljø og krenkelser

Som en støtte til barnehager og skoler som ønsker å videreutvikle kompetansen i å forebygge krenkelser, og fremme gode og trygge miljø tilbyr Utdanningsdirektoratet nettbaserte kurs.


Publisert 15.02.2018

Også voksne på skolen mobber elever

Ferske tall fra Elevundersøkelsen 2017 viser at 461 elever i Aust – og Vest Agder opplever at de blir mobbet av voksne som arbeider på skolen. Fylkesmannen tar informasjonen alvorlig.