Grunnskole og videregående opplæring

Oppdatert 14.12.2023

Grunnopplæringen består av grunnskole og videregående opplæring. Opplæring på grunnskolenivå er et kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæring på videregående nivå. Private skoler godkjent etter privatskoleloven kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvalteren har ansvaret for at eksamen i grunnskolen og på videregående skole, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomført etter gjeldende lover og retningslinjer.

Statsforvalteren veileder fylkeskommunale, kommunale og private skoleeiere etter opplæringsloven og privatskoleloven. Vi skal også føre tilsyn med at skoleeierne driver i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkende ord og handlinger

Alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis skolen ikke hjelper til, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren. Vi har mer informasjon om hvordan du får en trygg skoledag uten mobbing. 

Klage til Statsforvalteren

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i opplæringsloven og privatskoleloven med tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har truffet vedtaket. Dersom denne instansen ikke gir medhold i klagen din, blir klagen automatisk sendt til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer


Publisert 05.09.2017

Strømme skole i Kristiansand er nominert til Dronning Sonjas skolepris

Dronning Sonjas skolepris blir tildelt årlig til en skole som utmerker seg ved å praktisere likeverd og inkludering. Det er Fylkesmennene som nominerer skoler til prisen som Hennes Majestet Dronning Sonja selv tok initiativ til i 2005.


Publisert 01.09.2017

Nasjonale prøver 2017 – starter mandag 11.september

Nasjonale prøver starter opp mandag 11. september. Først ut er 8. og 9. trinn. Alle prøvene skal fra høsten 2017 gjennomføres i et nytt prøveadministrasjonssystem, kalt PAS-prøver.


Publisert 17.08.2017

Barneombudet presenterte funn fra rapporten «Uten mål og mening» under Arendalsuka

150 engasjerte deltagere fra Aust – og Vest - Agder og resten av landet kom på Fylkesmannens arrangement i Arendalsuka.


Publisert 16.08.2017

150 deltakere på Fylkesmannens årlige frokostmøte under Arendalsuka

God samhandling rundt barn og unge som strever er ett aktuelt tema som engasjerer mange.


Publisert 02.06.2017

Foreslå en skole til Benjaminprisen 2017!

Kjenner du en skole som jobber aktivt mot rasistiske kommentarer og holdninger blant elever? Har skolen god undervisning som utfordrer stereotypier og fordommer? Jobber skolen systematisk for å skape likeverd og samhold?


Publisert 09.05.2017

Realfagskonferanse

Korleis får læraren elevane motiverte og interesserte i realfaga? Korleis få opp lærelysta i realfaga? Korleis løfte dei lågast presterande, og korleis gi utfordringar til dei talentfulle elevane?

Kva kan PISA -undersøkinga fortelje om dei norske elevane sine kunnskapar i realfag? Alt dette og meir til får du på konferanse den 23.- 24. oktober 2017 i Stavanger. Konferansen med ei overnatting er gratis. Sett av datoen nå!


Publisert 13.03.2017

Dronning Sonjas skolepris 2017

Kjenner du en skole som kan egne seg som kandidat til å få tildelt Dronning Sonjas skolepris?


Publisert 10.03.2017

Elever i Aust- og Vest-Agder opplever mobbing. Hva gjør vi?

Mobbing og krenkelser kan ha alvorlige og langvarige negative konsekvenser for barn. Voksne har et ansvar for å stoppe mobbingen.


Publisert 21.02.2017

Språklig mangfold på skolene

21. februar er den internasjonale morsmålsdagen.


Publisert 15.02.2017

Regionale oppstartsamlinger for Språkløyper

Våren 2017 inviterer Lesesenteret og Skrivesenteret til oppstartsamlinger for Språkløyper. Samlingene er åpne for alle, og alle landets kommuner og fylkeskommuner er invitert. Søknadsfristen er 1. mars.