Kommunenes håndtering av overskuddssnø

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har ført tilsyn med håndtering av overskuddssnø fra kommunale veier. Tilsynene viste at samtlige av de undersøkte kommuner har gått bort fra å dumpe overskuddssnø i sjø eller vassdrag.

Publisert 05.12.2022, Sist endra 21.11.2023

Snø fra brøyting kan inneholde helse- og miljøskadelige stoffer, mikroplast, sand, slam, grus, salt og annet avfall som kan være til skade eller ulempe for miljøet når snøen dumpes eller deponeres.

Dumping og deponering av snø kan derfor være i strid med forurensningsloven § 7, plikt til å unngå forurensning og § 28 som omhandler forbud mot forsøpling.

Vi har over flere år oppfordret veieiere til å opprette snødeponier på land fremfor å dumpe i sjø eller vassdrag, slik at de har bedre kontroll med smeltevann, slam og søppel, og hindrer at miljøgifter havner på avveie.

 

Resultater

Statsforvalteren har ført tilsyn ved fylkeskommunen og de ni kommunene Bamble, Holmestrand, Horten, Kragerø, Notodden, Porsgrunn, Sandefjord, Skien og Tønsberg.

Håndtering av overskuddssnø og fare for forurensning tilknyttet dette har fått et økt fokus hos samtlige av de kontrollerte kommunene. Det er bevissthet rundt arealbehov for snødeponi, og kommunene har spilt dette inn i arbeid med kommuneplanen.

Statsforvalteren ser det som svært positivt at samtlige av de undersøkte kommunene har gått bort fra å dumpe snøen i sjø og vassdrag. Deponering fremfor dumping er et viktig miljøtiltak for å hindre at søppel og strøgrus havner i sjøen, og for å redusere partikkelbundet forurensning til resipient.

Det ble avdekket avvik knyttet til miljørisikovurderinger og skriftlige rutiner for ivaretagelse av ytre miljø, dagens håndtering av overskuddssnø som kan medføre fare forurensning og negative miljøeffekter og håndtering av gateoppsop.  

 

 

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.